U bevindt zich hier: Home > Zorg > Behandeling

Behandeling

Voor cliënten met een LVB en een verslaving zijn steeds meer behandelinterventies beschikbaar. Wij streven naar een veelzijdig en ruim aanbod in evidence – based interventies door deze doelgroep. Momenteel wordt er door onze LVB behandelteams gewerkt met een aantal interventies zoals Cognitieve Gedragstherapie + (CGT+), Minder Drank of Drugs (MDoD), 

CGT+
De CGT+ is een individuele behandeling voor matig ernstige verslavingsproblematiek en bestaat uit 18 sessies waarbij een vertrouwenspersoon mede betrokken wordt. Mensen met LVB leren het best wanneer hun ervaringen concreet en praktisch (handelingsgericht) zijn. Praktische oefeningen, zoals rollenspellen, hulpkaarten, het samen opzoeken en evalueren van risicosituaties hebben een belangrijke rol.

Bekijk de handleiding

Minder Drank of Drugs
Minder Drank of Drugs is bedoeld voor mensen met een LVB en een verslaving. Doelen zijn het doorbreken van of stoppen met problematisch middelengebruik en het omgaan met een terugval. De behandeling bestaat uit 12 groepsbijeenkomsten en 12 individuele bijeenkomsten, die bij  voorkeur in een frequentie van 2 keer per week wordt aangeboden. De individuele sessies zijn gericht op de introductie en uitleg van het onderwerp. Daarbij zijn de individuele gesprekken met name gericht op de introductie van de technieken (het “snappen”) en de groepsbijeenkomsten voor het oefenen en het organiseren van sociale steun. Deze constructie biedt tevens de mogelijkheid om in de individuele gesprekken het systeem, de mentor of andere vertrouwenspersoon te betrekken bij het organiseren van externe begrenzing en generalisatie naar praktijksituaties. Bovendien kunnen individuele moeilijkheden, die het groepsproces zouden kunnen verstoren in het individueel gesprek getackeld worden.