U bevindt zich hier: Home > Onderzoek & Innovatie > Onderzoeksagenda > Complexe zorg leer je van elkaar

Complexe zorg leer je van elkaar

Psychische klachten, verslavingsproblematiek en een lichte verstandelijke beperking (LVB) komen regelmatig en in wisselende combinaties voor onder volwassenen. Dat verergert de klachten van de cliënt, maar maakt het ook lastig voor zorgprofessionals. Een nieuw project moet deze complexe zorg wat minder complex maken.

Richtlijnen, behandelprotocollen en begeleidingstrajecten richten zich vaak op slechts één deelaspect van meervoudige problematiek. Daarmee valt de cliënt met meerdere stoornissen soms tussen wal en schip. Betere en meer kennisuitwisseling tussen de partijen moet uitkomst bieden.

Zowel cliënten als professionals hebben door hun ervaringsdeskundigheid een schat aan informatie die andere (aankomende) professionals praktische handvatten kan bieden. Wetenschappers, docenten, professionals en cliënten slaan de handen ineen voor het vergroten van kennis en kunde over de complexe zorg voor mensen met meerdere problematiek. Dit moet gebeurden door onderzoek naar de doelgroep, dossieranalyse en testimonials van ervaringsdeskundige.

Het project wordt mede uitgevoerd door Tactus. 

In het filmpje hieronder vertellen Joanneke van der Nagel en Neomi van Duijvenbode alles over het project.